De handboogsport

De sport waar concentratie de sleutel is tot succes.

Boogschieten

Vroeger werd boogschieten gebruikt tijdens oorlogen en voor de jacht, maar tegenwoordig wordt het vooral als sport beoefend. Het is een sport waar concentratie een erg grote rol speelt. Naast het fysieke aspect is het mentale aspect ook erg belangrijk en heeft vaak erg veel invloed op je prestaties. Bij het boogschieten gebruik je een boog om een pijl op een doel te schieten. Er zijn zogenaamde handbogen en kruisbogen, Orion beperkt zich tot de handbogen. Kruisbogen zijn bij ons niet toegestaan.

Boogsoorten

In de handboogsport kom je verschillende soorten bogen tegen, ze variëren van een simpele houten staaf met een pees erop gespannen tot een high-tech, uit aluminium en soms zelfs koolstofvezel vervaardigd precisie werktuig. We onderscheiden de volgende vier boogsoorten: 

Longbow: de longbow is de meest eenvoudige van dit rijtje. Deze boog bestaat uit 1 stuk hout in de vorm van een lange dunne staaf. Op de uiteinden ervan zitten inkepingen waar de pees in valt en zo op zijn plek blijft zitten. Dit soort bogen wordt met de pijl “over de hand” geschoten. Hoewel de longbow simpel van opzet is, zijn de krachten die deze boog kan leveren en de ervaring van het schieten van een middeleeuws wapen ongeëvenaard. 

Barebow: de barebow is een vrij brede categorie. Eigenlijk vallen alle bogen zonder richtmiddelen, vandaar de term “kale boog”, onder deze categorie. De barebow wordt soms weleens verward met de longbow, omdat veel barebows ook uit 1 stuk hout bestaan(vaak met een klein percentage aan modernere materialen zoals koolstofvezel). Echter, een boog is pas een longbow als deze uit een simpele, min of meer ronde, staaf hout bestaat. Het verschil met de longbow is dat de werparmen van een barebow plat van vorm zijn en de boog een venster heeft. Dit is een inham midden in de boog waar de pijl ingelegd wordt.

Recurveboog: de recurveboog heeft veel weg van een barebow; een recurveboog is vaak tegelijkertijd ook een barebow. We praten echter pas over een recurveboog wanneer er hulpmiddelen aan de boog gemonteerd zijn. Voorbeelden hiervan zijn vizieren en stabilisatoren. Deze hulpmiddelen worden gebruikt om beter te kunnen richten en dus nauwkeuriger te kunnen schieten. Dit is ook de boogsoort die op de olympische spelen gebruikt wordt. 

Compoundboog: de compoundboog is de modernste boog uit dit rijtje. Als je niet beter wist zou je je bijna afvragen waarom deze dingen onder dezelfde noemer als de hiervoor besproken bogen valt. Een compoundboog maakt gebruik van een katrollen systeem om de werparmen van de boog te buigen in plaats van simpelweg de pees naar achteren te trekken. Door de katrollen kan met minder moeite meer kracht op de werparmen overgebracht worden, waardoor ze stijver zijn dan die van een recurveboog wat resulteert in een hogere snelheid van de pijl. Op deze bogen worden vaak erg veel hulpmiddelen gemonteerd. De grote precisie waarmee deze bogen gemaakt worden en hun structurele voordelen zorgt ervoor dat er uiterst precies geschoten kan worden met dit type boog.

schiettechniek

De basis van het boogschieten is simpel: je houdt de boog vast en trekt de pees naar achteren, maar hoe doe je dat precies? Er zijn erg veel verschillende manieren om te schieten, soms is het ook afhankelijk van welke soort boog je schiet en natuurlijk wat bij jou het beste past en wat je persoonlijke voorkeuren zijn. Wij leren nieuwe leden te schieten met 3 vingers onder de pijl. Vervolgens trek je de pees naar achteren, naar je gezicht toe en leg je de zijkant van je hand tegen je gezicht aan. Het jukbeen is een handig plekje zodat je zeker weet dat je elke keer op dezelfde manier uittrekt. Daarna kijk je langs de pijl, richt je met de punt van de pijl op het doel en lossen maar! 

Sluit Menu